Press "Enter" to skip to content

11 от най-креативните кампании за привличане на таланти

Яна Янакиева 0

Споделете в социалните мрежи

Да привлечеш най-добрите специалисти става все по-трудна задача за компаниите

Традиционните канали за набиране на служители, като платформите за търсене на работа, вече не дават очаквания резултат. Обяснението е съвсем просто: най-добрите специалисти не са активно търсещи работа.

Според едно от последните международни проучвания (2015 Talent Trends, Linkedin) 70% oт кандидатите в цял свят са пасивни. Тези потенциални кандидати не преглеждат новите обяви за работа, но четат блогове, поддържат профили в професионалните мрежи и са активни във Facebook. Това налага специалистите по набиране и подбор да бъдат проактивни и да мислят “извън рамките” (“оut of the box”), за да привлекат тяхното внимание.

Креативните кампании за набиране са помoгнали на редица компании да взаимодействат по уникален начин с кандидатите, да предизвикат „viral“ ефект и превърнат процеса за кандидатстване в приятно изживяване.

В следващите редове ще се запознаете с 11 от най-креативните кампании за набиране, които да ви вдъхновят през 2016г.

Животът е твърде кратък за погрешната работа

Jobsintown.de – немска компания за набиране и подбор, използва серия от провокативни рекламни плакати с посланието „Животът е твърде кратък, за да работиш нещо, което не ти доставя удоволствие“. Изображенията на нещастни хора, “потискани” от непривлекателна работа, са поставени върху различни апарати и машини.

Кампанията докосва емоционално минувачите, които се чувстват “като затворници” в собствената си работа, и показва как визуалното изкуство е силен инструмент за привличане на вниманието и създаване на връзка с аудиторията.

Life is too short for the wrong job

Problem solvers wanted

Microsoft e една от компаниите, за които всеки би искал да работи. Те получават хиляди автобиографии. За да отсеят кандидатите и да намерят най-добрите софтуерни инженери, те решават да включат малък тест в процеса на кандидатстване. Хората с математическо мислене можели да кандидатстват като се обадят на телефонен номер, представен под формата на скрипт.

Къде да намериш най-добрите механици? Под шасито!

В търсене на квалифицирани механици, Volkswagen целенасочено изпраща повредени автомобили в автосервизи в цяла Германия. Под шасито на всяка кола имало съобщение, че компанията набира механици.

Чрез тази кампания Volkswagen не само набира голям брой висококвалифицирани служители, но и се утвърждава своя работодателски бранд.

Присъедини се към екипа /Join the Flock/

Стриктното придържане към бранда понякога може да “задуши” изявата на хората в компанията. Но кампанията на Twitter – Присъедини се към екипа, е прекрасен пример за това, как да покажете своята корпоративна култура в кампания за набиране на служители.

По време на Hack Week служителите на компанията са били поставени пред предизвикателството да направят най-доброто/най-лошото за всички времена видео за привличане на служители. Финалното видео, което включва и представяне пред изпълнителния директор на компанията – Дик Костело, умело съчетава ирония, забавни моменти и важна информация за потенциалните кандидати.

Включвайте своите служители в кампаниите по набиране и не се страхувайте да изпратите своето послание с доза хумор.

Lorem Ipsum – намери най-добрите дизайнери

Lorem Ipsum e текст без смисъл, който графичните и продуктови дизайнерите използват в своите скици. За една седмица рекламната агенция Jung von Matt поставя скрита обява за работа и линк зад този текст. Целта на компанията е да намери най-добрия художествен директор (Creative Director), който да се присъедини към техния екип.

Повече от 220 000 потребители са използвали текста със скрита обява в своите дизайни и 14 000 са кликнали на линка, водещ към форма за кандидатстване. Кампанията може да се определи като “троянски кон”, който изненадва всеки открил скритото съобщение, и е отличен пример, как може да се достигне до тясно таргетирана целева група от потенциални кандидати.

Listen to track one

Red 5 Studios, компания за разработване на компютърни игри, решава да излезе от рамките на традиционните обяви за работа, за да привлече бързо най-добрите таланти. Компанията избира 100 от най-добрите експерти в разработването на игри и им изпраща подарък – iPod със записано персонализирано съобщение от изпълнителния директор на компанията, в което той ги кани да се присъединят към неговия екип.

В рамките на няколко дни 90 oт всички 100 експерти отговарят на съобщението и 3-ма от тях напускат своята настояща работа, за да се присъединят към екипа на Red 5 Studios.

Мобилно приложение за привличане на таланти

В търсене на нови специалисти Saatchi & Saatchi– една от най-големите агенции за дигитален маркетинг, успява да привлече вниманието на потенциалните кандидати чрез специално мобилно приложение. Експертите по дигитален маркетинг можели да изпратят своите идеи и получавали обратна връзка за тях директно от Творческия Директор на компания. Използвайки няколко пъти приложението, специалистите получавали съобщение, че компанията набира нови служители.

Чрез тази игра компанията не само ангажира строго таргетирана аудитория, но и въвлича кандидате в диалог, създава връзка между тях и техния потенциален мениджър. От Saatchi & Saatchi споделят, че след тази кампания са удвоили базата си с кандидати.

Кодът като творчество или „Code as Craft“

Кампанията „Code as Craft“ на Etsy цели да привлече софтуерни инженери към екипа на компанията. Използвайки инженерни жаргони, за да опише реални продукти, компанията се опитва да покаже, че кодирането и творчестовото имат много общо.

“Много от хората свързват Etsy с уникално, ръчно изработени продукти. Малцина от тях знаят, че зад всичко това се задвижда от силата на технологиите”, споделя Дейвид Шиф – главен творчески експерт.

IKEA – сглоби си кариера

Отваряйки нови магазини от веригата в Австралия, Ikea решава да запълни свободните позиции чрез креативна кампания. Клиентите на компанията намират “Инструкции за кариера” в кашона с нови мебели, закупени от новооткрития магазин.

Ikea информира своите потребители за свободните позиции, а кампанията не им струва почти нищо. Над 4 285 човека кандидатстват и 280 от тях са наети в компанията.

Просто и толкова ефективно!

Кой е най-новият канал за комуникация с потенциални служители? Онлайн игрите?

Всеки IT Recruiter знае колко е трудно да се намерят добри front end програмисти. Една компания от Дания – Uncle Grey, обаче намира креативен и много ефективен начин да достигне до най-добрите специалисти в областта.
Познавайки добре профила на идеалните кандидати, компанията сключва партньорство с някой от топ потребителите на Fortress 2 – онлайн игра.

Играчите се превръщат в посланици на бранда на Uncle Grey като вмъкват в играта постери и линкове към кариерната страница на компанията. Само за седмица кампанията привлича над 50 кандидатури и компанията намира своите идеални нови служители.

Европа, тук сме, за да откраднем твоите ИТ експерти

Ако трябваше да наемете 15 софтуерни инженери в рамките на 15 дни каква посока бихте поели?

Сблъсквайки се с недостига на ИТ специалисти в Австралия, софтуерната компания Atlassian стартира кампанията ‘steal European geeks’ (в превод: открадни ИТ маниаците на Европа) с цел да релокира 15 програмисти в Сидни.

В рамките на 15 дни брандиран автобус обикаля градове в цяла Европа и се организират срещи и интервюта с ИТ специалисти. Потенциалните кандидати могат по всяко време да проследят къде се намира автобусът и да кадидатстват по свободните позиции.

Заключение:

За да привлечете най-добрите таланти, първо се уверете, че познавате техните интереси, поведение и ценности. Използвайки креативни и нестандартни канали за комуникация с Вашите потенциали служители, имате много по-големи шансове да задържите тяхното внимание и интерес.

Ще се радвам да споделите в коментарите други кампании за набиране на таланти, които са Ви впечатлили.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *