В международен план се наблюдава недостиг на квалифицирани ИТ специалисти и компаниите са в непрестанна конкуренция, кой ще привлече и задържи най-добрите таланти. И тази конкуренция не е само на локално или национално ниво, а на международно ниво - защото днес бариери липсват и мобилността на човешките ресурси им дава възможност за неограничени възможности в избора на бъдещ работодател.

Впечатлението след интервюто е един от факторите, които има най-голямо влияние върху решението на един кандидат да приеме или отхвърли вашето предложение за работа.

В тази статия ще срещнете ценни съвети, как да проведете успешно интервю и да създадете вълнуващо преживяване на кандидатите. И не от перспективата на HR експерт, а от гледната точка на един ИТ специалист - точно като тези, които и вие търсите в момента.


Стената ми в LinkedIn прелива от съвети и трикове за това как да проведем успешно интервю. Това, което аз ще споделя с вас ще бъде коренно различно и ще представя гледната точка на един кандидат за работа. Ще ви разкажа за моя опит, изграден на базата на много интервюта, включително с някой от най-добрите компании в ИТ сферата.

1. Запознайте се добре със свободната позиция и определете точно необходимите технически познания на кандидата. Избягвайте copy-paste

Да започнем с това, че всеки отговорен за подбора на персонал трябва да знае какъв е видът на свободната позиция в компанията. Дали е международна позиция, просто локална или надомна. Когато знаете вида на позицията, ще можете да напишете конкретна и описателна обява за работа. Опитвайте се да избягвате copying and pasting. Знам, че е трудно да сте винаги в течение с техническите жаргони и идиоми, но това ще ви помогне да привлечете вниманието на кандидатите.

Попадал съм на множество двусмислени обяви за работа, публикувани дори и от най-големите имена в ИТ сектора. Например, в обява за системен администратор/инженер намерих изисквания за опит с J2EE програмирането. И ако искайте ми вярвайте, но аз кандидатствах. С мен се свърза техническо лице и първото интервю (screening) протече много приятно. Като по време на тази среща не се споменаха почти 60% от техническите умения, описани като изисквания в обявата.

Винаги ясно заявявайте в обявите за работа, дали чуждестранни кандидати могат да кандидатстват. Опоменаването на езика, на който ще се работи, също може да спомогне да се филтрират много от “нежеланите” кандидати.

2. Hiring map - Карта на процеса за подбор

Винаги ми е правило добро впечатление, когато за някои от свободните позиции има определена “Карта на процеса за подбор”, т.нар Hiring map.

Например, “Първата стъпка е да ни пратите актуалната си автобиография, заедно с мотивационно писмо. Ако преминете първоначалния screening, в срок до ХХ дни с вас ще се свърже някой от нашите HR специалисти. Следващата стъпка ще е оценяване на ХХХ (например технически умения, езикови компетенции и т.н.). След приключване на всички предходни стъпки, мениджърът за подбор на персонал ще вземе своето решение в рамките на ХХХ дни.”

3. Система за проследяване на кандидатите в подбор / Application Tracking Systems

Винаги проверявайте два пъти в системата си за проследяване на кандидатите, участвали в подбора. Случвало ми се е, компания да ме потърси два пъти за позиция, която въобще не се вписва в моите компетенции и опит. Това не създава добро впечатление у кандидатите.

Ако нямате специална система в компанията, една таблица в excel също би ви свършила добра работа. Включете в нея имената, контактите, датата на интервю, кой го е провел и каква е обратната връзка. Вярвам, че това ще ви помогне и когато трябва да представите резултатите от работата си пред HR мениджъра.

4. Изберете на дата и час за интервю, които са съгласувани с всички заинтересовани лица.

Преди да предлагате потенциални дни за протичането на интервю, бъдете сигурни че ще изпратите покана за среща (google calendars) както на себе си, така и на всички останали интервюиращи. След като уточните датата е добре да изпратите напомняне и на самия кандидат, включително кога и къде ще се проведе срещата и кой ще присъства . Така ще се избегнете неточности, свързани с датата и мястото на интервюто.

5. Следвайте правилото: Една връзка за контакт

Винаги е по-добре, когато съществува само една връзка за контакт, от колкото различни хора да насрочват и провеждат интервютата на различните етапи. В някои случаи кандидатът може да спомене нещо от ключово значение на първия интервюиращ и да допусне че тази информация ще се предаде към останалите по линията. Ако все пак са нужни повече от един интервюиращ, направете всичко възможно да предадете цялата информация,която сте получили на своите колеги.

Изглежда много професионално, когато някой от следващите интервюиращи спомене тема, засегната на предходно интервю.

7. Дайте на кандидата време за подготовка

Хубаво е предварително да уточните, какъв ще е видът на интервюто, и как да се подготвят кандидатите. Много добри кандидати може да не се представят добре на интервю, поради липсата на време за подготовка, дори и да притежават нужните знания и умения.

8. Имиджът на компанията

Постарайте се отзивите за компанията ви да са винаги позитивни, особено в сайтове като glassdoor. Следете какво говорят кандидатите и служителите за вас. Насърчавайте ги да споделят добрите си впечатления и от друга страна, взимайте в предвид негативните коментари, за да подобрите процеса по подбор.

9. Разчупване на леда

В началото на всяко интервю се опитвайте да разчупите леда със страничен въпрос или коментар , за да предразположите кандидата. Ако провеждате интервю на място в офиса си, можете да им зададете “Намери ли мястото лесно?" или да споделите по-кратък маршрут в случай, че се наложи да дойдат за повторно интервю.

10. Техническите интервюта

Уверете се, че техническото лице от компанията, което ще участва в интервюто, е напълно подготвено и е наясно с технически въпроси. Също можете да направите демо версия в обедната почивка преди реалната среща с кандидата, за да прецените как се държи вашият колега.

Аз самият съм участвал в интервюта като техническо лице и от научих, че имам акцент и говоря прекалено бързо, което затруднява кандидатите да разберат моя въпрос. Нашият HR мениджър ме посъветва да говоря малко по-бавно и ясно, за да протича гладко разговорът.

11. Обратната връзка

Когато кандидатът преминава към следващите етапи в подбора, не забравяйте да изпращате подходящи поздравления за успешно представяне. Попитайте го и за неговата обратна връзка след интервюто. Това ще ви помогне да разберете дали има нещо в процеса по подбор, което може да подобрите, дали техническото лице е подходящо за интервюиращ и как да улесните работата си в бъдеще.

В случай че кандидатът не е преминал някоя от стъпките, опитайте се да включите и своята лична обратна връзка, избягвайте всякакви видове темплейти.

Получавал съм едни и същи отговори от различни компании по целия свят и винаги съм се чудел какво точно ми е липсвало като умения и знания, или е било нещо в резюмето ми. Разбира се, винаги може да е друг кандидат с повече опит, знания и умения. Но обратната връзка би помогнала на кандидата да разбере какво му липсва и върху какво трябва да работи преди да кандидатства за вашата компания отново.

Това бяха моите 11 съвета за всички специалисти по набиране и подбор в ИТ сферата. Всички те са базирани само и единствено на моя личен опит и ги споделям с Вас, надявайки се да ви дадат отправни точки за провеждането на едно успешно интервю - както за интервюиращите, така и за кандидатите.

Автор: Khalid Ahmet - Системен Инженер с международен опит на четири континента, гражданин на Египет, в момента живеещ в Турция, кандидатствал в някой от най-големите ИТ компании в света.