Press "Enter" to skip to content

Как се запознах с Брет Мичингтън и какво научих по време на първия в България Employer Branding MasterClass

Яна Янакиева 0

Споделете в социалните мрежи

Когато започнах да се интересувам от Employer Branding и да търся информация по темата – в статии, книги, интервюта, публикации и всевъзможни други източници, едно име постоянно се споменаваше – Брет Мичингтън и неговата компания Employer Branding International. В последствие разбрах, че това не е случайно – Брет е един от пионерите в изследването и налагането на концепцията за изграждане на работодателска марка. Повече от 10 години той прави проучвания на пазара на труда в международен план, автор е на 3 книги и десетки публикации в специализирани издания.

Брет е консултирал някой от най-големите компании в световен мащаб при изграждането на тяхната стратегия за Employer Branding. Някой от брандовете, с които е работил, са Google, Samsung, Coca-Cola, Nike, Chevron и Toyota. Брет е основател и на програмата „Employer Brand Leadership Qualification“, която се е превърнала в световнопризнат стандарт за качество в сертифицирането на експерти в областта на развиването и управлението на работодателска марка.

Един ден, четейки една от статиите на Брет, най-отдолу забелязах линк към неговия профил в LinkedIn. Реших да го добавя към мрежата си от контакти и му благодарих за всички полезни статии и съвети… малко на шега, без да очаквам, че ще ми обърне особено внимание. Сигурно получава десетки подобни съобщения на ден. Но за моя изненада, той ми отговори най-сърдечно. И така, започнахме един разговор, който пое в интересна посока… След няколко седмици вече течеше трескава подготовка по организирането на първия в България Еmployer Branding MasterClass с Брет Мичингтън. И тук трябва да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на Георги Георгиев и неговата агенция – „To The Top“.

Какво научих от Брет Мичингтън пo време на първия в България Employer Branding MasterClass

Събитието се проведе на 18-ти март в София и предизвика огромен интерес сред бизнеса в България. Над 120 HR мениджъри, изпълнителни директори, специалисти по набиране и подбор, както и маркетинг експерти взеха участие в интерактивното обучение, работиха по реални казуси и имаха възможността да се запознаят с най-добрите световни практики.

За тези от вас, които пропуснаха събитието, ще споделя 5 ключови съвета от Брет Минчингтън.

1. Изграждането на работодателска марка не е HR функция, нито Маркетинг функция. Това е бизнес функция.

Имиджът на добър работодател има огромно влияние върху способността на една компания да привлича и задържа таланти. От друга страна, дали ще наемете, ангажирате и задържите най-добрите специалисти, афектира върху качеството на продукцията, нивото на обслужване, степента на иновации, производителността и финансовите резултати.

Т.е. изграждането на работодателска марка има дългосрочно влияние върху развитието на организацията и трябва да се приема като бизнес функция, в която са ангажирани всички в компанията – от стажантите, през оперативните мениджъри, до изпълнителния директор.

2. Светът не е това, което беше. Не може да очаквате по-добри резултати, използвайки едни и същи подходи.

Светът се променя, променят се нуждите на компаниите, променят се нагласите и очакванията на служителите, дигиталният свят вече е неизменна част от нашето ежедневие. Компаниите трябва да следят, измерват и анализират резултатите, да бъдат „в крак с новите тенденции“ и да експериментират.

Каналите за набиране и подбор, средствата за мотивиране на служителите, похватите за управление, които са били използвани преди 10 години, вече не са актуални. Необходимо е да намерим нови решения, за да постигнем целите на компанията.

3. Успехът при изграждането на работодателска марка не зависи от размера на бюджета, който ще инвестирате.

Големите компании могат да си позволят да инвестират големи бюджети в изграждане на работодателска марка. Налице са обаче и много примери, където с минимални инвестиции една организация успява да се наложи като добър работодател.

4. Не е достатъчно само да изградите образ на добър работодател. По-важно е наистина да сте добър работодател.

Изграждането на работодателска марка не е еднократна PR или Recruitment кампания, а непрекъснат процес. Ако имиджът, който сме изградили в обществото, не отговаря на реалността, компанията ще търпи загуби и пропуснати ползи от ниската степен на ангажираност и задържане на служителите.

Преди семинара споделих с Брет един случай от практиката. Моя приятелка напусна работата си, привлечена от предложението на по-голяма и по-известна компания – една от тези, за които всеки иска да работи. Не след дълго обаче, тя ми сподели, че това което се афишира в обществото не се препокрива с реалността, че е разочарована от действителните условия на работа, и както тя се изрази „корпоративната култура не съвпада с моите възгледи“. След 5 месеца моята приятелка напусна и се върна в предишната компания, за която работеше…

Коментарът на Брет беше следният: Това се наблюдава в организации, където изграждането на работодателска марка става „само на повърхността“, без да се вземат мерки за реални промени в политиките, стратегиите и практиките при управление на човешките ресурси, така че компанията да отговори на нуждите и очакванията на служителите.

5. Бъдете различни. Намерете какво ви отличава от другите компании и го използвайте като свое предимство.

Когато всяка компания във вашата индустрия предлага „безплатен обяд в петък“, това вече не е предимство, което ще привлече кандидатите или ще мотивира служителите ви. Намерете това, което ви прави уникални, което ви отличава от другите работодатели.

Заключение:

Работодателската марка придобива все по-важно значение за компаниите по цял свят. Развитието на технологиите променя начина, по който организациите комуникират със своите потенциални и настоящи служители. Способността на една компания да привлича и задържа талантите се превръща във водещо конкурентно предимство. Съревнованието за най-добрите специалисти вече не е само на локално или национално ниво, а на международната сцена.

Първият в България мастърклас по Employer Branding помогна на участниците да вникнат в смисъла и основата на изграждането и управлението на работодателска марка. Брет Мичингтън бе впечатлен от хората, природата и потенциала на бизнеса в България. А ние вече имаме няколко идеи за нови обучения, анализи и статии.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *