Press "Enter" to skip to content

Какво трябва да знаят компаниите за Z ПОКОЛЕНИЕТО

Яна Янакиева 0

Споделете в социалните мрежи

Редица икономически, политически и социални фактори обуславят различията в поведението, ценностите и нагласите на различните поколения. За да привличаме, ангажираме и задържаме най-добрите таланти в организацията, следва да познаваме тези специфики.

Във фокуса на настоящата статия е Z поколението, което вече навлиза на пазара на труда и съвсем скоро ще се окаже една голяма част от активното, работоспособно население.

Дали ще бъде предизвикателство за работодателите да привличат и задържат тези “деца на новите технологии”? Как компаниите ще променят подходите си за комуникация с потенциални и настоящи служители? Ще бъде ли необходимо да се преразгледат цялостно политиките по управление на хората в организацията?

ЗА Z ПОКОЛЕНИЕТО

Познати още като The Founders, Post-Millennials, Plurals или Homeland Generation, представителите на Z поколението са родени между 1995 и 2000г. В момента завършват средното или висшето си образование, правят първия си избор на работодател и скоростно навлизат в света на бизнеса.

Z генерацията е отраснала по време на Финансовата криза през 2007-2008г, която доведе до негативни последици в редица икономики по света. Според Public Relations Society of America, наблюдавайки борбата на своите родители и по-големи братя и сестри на пазара на труда, новото поколение е много по-предприемачески ориентирано. Те виждат развиването на собствен бизнес като възможност за финансова независимост.

72% от завършващите средно образование искат да имат собствен бизнес някой ден, а 61% предпочитат да са предприемачи, отколкото служители.

Недостатъчните доходи в семейството по време на рецесията води до повишени нива на стрес и несигурност за бъдещето, което се отразява и в нагласите на това поколение за тяхното кариерно развитие и отношението им към работата.

55% oт тях са получили натиск от страна на своите родители да натрупат професионален опит още в средното училище.

Oт друга страна, детството на Z генерацията е било белязано от новините за терористични атаки и военни действия. Това създава чувство за несигурност към света около тях и заедно с финансовата криза повлиява на техните виждания за света.

Според The Daily Telegraph, представителите на Z поколението се отнасят внимателно с парите си и искат да направят света по-добро място за живеене.

“За разлика от Y поколението, те са по-умни, по-предпазливи, по-зрели и искат да променят света.” – Harry Wallop, Журналист в The Daily Telegraph

77% от представителите на Z поколението проявяват голям или огромен интерес към доброволчески инициативи.

Как Z поколението описва себе си

Според проучване от 2014 представителите на Z поколението се определят като
лоялни, състрадателни, мислещи, с отворено съзнание, отговорни и решителни.

Наблюдава се, обаче, разминаване между собствената оценка и мнението им за техните връстници, които те описват като конкуриращи се, спонтанни, авантюристични и любопитни.

Z поколението, новите технологии и социалните мрежи

Представителите на Z генерацията са отраснали с интернет достъп от съвсем малка възраст. Новите технологии, които вече са лесно достъпни и компактни, са неотменна част от техния живот и детство. Това оказва влияние върху техния начин на общуване, търсене и намиране на информация:

 • 41% от Z поколението прекарва повече от 3 часа на ден пред компютър за цели различни от образователните.
 • 52% от тинейджърите използват YouTube и други социални мрежи за проучвания, необходими за училище.
 • 57% от тях прекарват повече време на мобилния си телефон, отколкото на лап-топ (39%)или настолен компютър (33%).
 • 8 секунди е времето, в което можете да привлечете тяхното внимание.
 • 3D, 4D, 360 градосови видеа или снимки са нещо, с което те са отраснали и считат за стандартно.
 • Липсват им способности за ориентация в средата и трудно могат да дават напътствия. Прекалено много разчитат на своите мобилни устройства за тези цели.
 • Предпочитат да “следват” отколкото да “споделят” в социалните мрежи.
 • Техните родители са окупирали Facebook и това е една от причините те да намират лично пространство в други социални мрежи като Snapchat и Whisper.
 • Голяма част от тях активно използват Twitter и Instagram.
 • Използват интернет, за да придобият нови социални умения, които могат да приложат в реалността, както и да получат конкретни знания по тема, която ги интересуват.
 • Използват социалните мрежи за комуникация с приятели и близки, които виждат всеки ден, но също така и като възможност да се запознаят с нови хора.
 • Не им допадат „photoshopping“ ефектите и не се стремят да бъдат перфектни.
 • Много често използват емотикони и стикери като начин да изразят мислите си чрез изображения, вместо с думи.
 • Предпочитат да комуникират чрез live-стрийминг и конферентни разговори.

Очакванията на Z поколението за тяхната кариера

Съвсем скоро Universum публикува проучване за нагласите на Z поколението към тяхното бъдеще и кариерно развитие. И резултатите могат да намерят своето напълно логично обяснение в изброените по-горе фактори, които са повлияли върху възприятията и мисленото на тази генерация.

Z РЕАЛИСТИ

 • 65% от анкетираните представители на Z поколението са оптимисти за своето бъдеще.
 • Въпреки това, само 55% от тях смятат, че могат да постигнат по-висок стандарт на живот в сравнение със своите родители.

Z СТРАХОВЕТЕ

 • 36% от тях се опасяват, че няма да намерят работа, която да пасва на техните личностни ценности.
 • 35% се притесняват, че няма да получат възможности за кариерно развитие.
 • 28% се страхуват, че няма да успеят да постигнат кариерните си цели.

Z КАРИЕРНИ ЦЕЛИ

 • Баланс между работа и личен живот
 • Сигурност и стабилност на работното място

Z ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТА

 • Само 15% приемат идеята да прескочат университета, но 47% обмислят дали да не започнат работа вместо да завършат висше образование.

Z ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ НАГЛАСИ

 • 55% от анкетираните представители на Z поколението имат интерес да започнат собствен бизнес.

Z КОМУНИКАЦИЯ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

 • 83% приемат идеята да комуникират със своя бъдещ работодател чрез социалните мрежи.
 • Въпреки това, 59% не искат да виждат рекламни кампании от работодатели в социалните мрежи.

alt

Ще успеят ли компаниите ефективно да привличат, ангажират и задържат Z талантите?

При изграждането или преразглеждането на Employer Branding стратегията на компанията е важно да вземем под внимание всички тези отличителни черти и нагласи на Z поколението. И да търсим отговори на въпросите:

 • Как организациите ще ангажират с бизнес целите си една генерация, която иска да промени света?
 • Какво ще накара тези предприемачески настроени млади хора да работят за дадена компания?
 • Как да комуникираме ефективно с тях и как да станем част от тяхната общност, без да навлизаме в личното им пространство?

Ще се радвам да споделите своите впечатления и опита си в комуникацията с представители на Z поколението. Вашата Employer Branding стратегия и корпоративни политики отговарят ли на техните очаквания и как смятате да ги адаптирате към нуждите на тези “родена с технологиите” генерация?

Ако сте намерили интересна информация и идеи я статията, споделете я лесно в социалните мрежи чрез бутоните по-долу. Благодаря ви!

Източници и полезни връзки:

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *