Press "Enter" to skip to content

Обувките на (не)успеха via. Richard Branson.

Яна Янакиева 0

Споделете в социалните мрежи

Съвсем скоро бях лектор на едно събитие за младежи. Темата бе „Как да се учим от успеха на другите“ и по време на лекцията направих една игра с участниците, която нарекох „Обувките на успеха“. Попитах ги: Как според вас изглеждат обувките на успешните хора? Разбира се те нямаше как да ми дадат конкретен отговор. Затова помолих всички в залата да направят снимка на своите обувки и да я публикуват във фейсбук, за да научим мнението на техните приятели относно обувките на успеха. (Всички снимки можете да видите тук #SuccesShoes)

След 3 минути в смях, шеги и снимки стигнахме до извода, че не можем да съдим по външния вид на един човек, най-малко по вида на неговите обувки, дали той е успешен или не е.

И днес по ирония на съдбата, скролвайки нюзфийда във фейсбук, забелязах пост на един успешен човек, който винаги ме е вдъхновявал – Ричард Брансън. И то не какъв да е пост, а снимка на великолепни червени обувки на висок ток.

Еха… Това ли са обувките на успеха?

В статията Ричард Брансън споделя, че при навлизането му в самолетния бранш той се е сблъскал с един скучен, сух корпоративен свят – сив интериор, недружелюбно обслужване и „студено пиле“, ако си късметлия.

Компанията Virgin Atlantic променя това и превръща полета в празник за своите пътници. „И един от най-успешните начини да направим това, е посредством нашите служители“, споделя Брансън.

Virgin е компания за хората, затова е толкова важно нашите пасажери да се чувстват добре.

„За да утвърдим доверието и чувството на принадлежност, нашите служители винаги носят прекрасни униформи.“, споделя Брансън.

В статията следват няколко снимки, които потвърждават колко добре изглеждат униформите на служителите на Virgin.

Една емблематична част от униформата са червените обувки.

Те представят и олицетворяват самия бранд на компанията.

Това винаги е била любимата ми част от униформата – те не само изглеждат страхотно, но и внасят чувство на забава и блясък.

Ричард Брансън с гордост споделя, че компанията Virgin America е създала собствена линия обувки – червени и на висок ток, за всички служители от женски пол в компанията. И освен това, лимитирана серия е пусната в продажба за всеки, който има желание да се сдобие с тези прекрасни обувки. (На скромната цена от 338$.)

Също така, компанията ще дари по 10$ от всяка продажба на Американската асоциация за сърдечно болни.

Прочетох статията на един дъх и си помислих: Те наистина са велики! Нов бизнес, отново в червено, лимитирана серия само за ценители на бранда… И освен това са включили нотка благотворителност…

По принцип обичам да чета коментарите под интересни статии, за да съпоставя различни гледни точни, и така реших да видя какво мислят почитателите на бранда за новия бизнес на Virgin с червените обувки.

70% от коментарите бяха НЕГАТИВНИ:

  • Не показвате вашето обичайно отношение към служителите като ги карате да носят тези неудобни, нездравословни обувки.
  • Прекрасни обувки, но със сигурност дамите ще имат убийствени болки в края на полета.
  • Да „пресоваш“ краката на служителите си не е повод за гордост. Високите токчета може да са красиви, но вашата първа грижа трябва да е да третирате служителите като човешки същества.
  • Момичета, не си правите услуга, като носите тези обувки по време на дълъг полет. Може сега краката ви да изглеждат прекрасно с тях, но след години ще ви доведат до разширени вени и други болести.
  • Ако трябваше да нося такива високи обувки по време на дълги полети, нямаше да мога да предоставя добро обслужване от болки.
  • Вие опитайте да носите тези обувки цял ден, докато „работите“.

Това са само част от негативните коментари. Разбира се, има и хора, които са положително настроени към идеята. Някой споделят, че стюардесите носят тези обувки само по време на излитането и след това обуват ниски обувки.

Но идеята ми не е в това, да съдя дали обувките са удобни или не, или редно ли е служителките на Virgin да работят с подобни обувки.

Това, което ме впечатли най-много беше следното: Virgin e компанията, която винаги се старае да създаде прекрасно преживяване на своите клиенти. И идеята на високите токчета е да допринесе за създаването на добро настроение сред пасажерите. Но (за изненада или може би съвсем в реда на нещата) хората не се вълнуваха за собствените си преживявания по време на полета, а за здравето на тези момичета, които трябва да носят „червени обувки на 10см. ток“.

Заключение:

Вашите клиенти няма да бъдат по-удовлетворени, ако виждат, че вашите служители нямат необходимите условия на труд, претоварени са, или… носят неудобна униформа.

Дори услугата/продукта на Вашата компания да е перфектен и да създавате прекрасно преживяване на своите клиенти, ако нуждите на вашите служители са пренебрегнати, то скоро клиентите може да променят отношението си към вашата компания.

Какво общо има това с работодателската марка ли? Съвсем проста е връзката: ако имате имидж на лош работодател, не само ще имате трудности при набирането и задържането на служители, но това може да се отрази негативно върху ангажираността и лоялността на вашите клиенти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *